Meer bewegen tijdens het thuiswerken doe je zo!
Hybride werken en thuiswerken is voor velen de nieuwe standaard geworden. Hoewel thuiswerken vaak veel reistijd scheelt, kost het vaak ook bewegingstijd. Met de fiets naar werk, een rondje lopen met collega’s of de trap op en af als je naar de vierde verdieping op kantoor moet, zit er niet meer in. Er zijn echter genoeg mogelijkheden om ook bij thuiswerken genoeg te blijven bewegen. Hoe je dat doet? Dat lees je in deze blog!
1. Je werkplek
Er zijn veel manieren om te kunnen bewegen terwijl je achter je bureau zit. Dit vraagt soms wel een kleine investering, maar dit is zeker niet altijd nodig. Zo kan je een verstelbaar bureau kopen, zodat je zittend en staand werken af kan wisselen. Langdurig staan kost namelijk 20% meer energie dan zittend werken!
Toch zijn er nog veel oefeningen die je zelf kan doen. Denk aan het trainen van je armen waarbij je een flesje water als halter gebruikt, het spannen en ontspannen van je buikspieren en het omhoog bewegen, vasthouden en naar beneden halen van je been.
2. Bewegen tijdens je pauzes
Het is als je thuiswerkt belangrijk om je pauzes te nemen, ook als je veel videogesprekken hebt ingepland of net goed bezig bent met het afronden van een rapport. Het nemen van genoeg pauzes zorgt ervoor dat je even afstand neemt van je werk en je er na je pauze weer met een frisse blik naar kan kijken.
Loop tijdens minimaal een van je pauzes een kort rondje buiten. Dit hoeft geen uur te duren, een half uurtje is ook al genoeg om even afstand te nemen van je werk en thuiswerkplek. Heb je meer tijd of heb je behoefte aan meer beweging? Ga tijdens een van je pauzes hardlopen. Dit is ook de perfecte manier om je werkdag mee te starten of juist mee te eindigen!
3. Haal een glas water of een kop koffie
Een flesje water of een koffiekan op je bureau is misschien makkelijk, maar zorgt er niet voor dat je genoeg beweegt. Haal keer op keer een nieuwe kop verse koffie of een glas water, ook als dit betekent dat je even van je werk af moet gaan. Het is belangrijk om genoeg te drinken. Daarnaast zorgen al die kleine stukjes ervoor dat je aan het einde van je werkdag toch een stuk langer loopt dan je zou normaal zou doen. Doe eventueel een aantal mini-oefeningetjes als je naar de keuken loopt of trek een sprintje van 10 seconden om het moment van bewegen iets intensiever te maken.
4. Plan tussendoor wat klusjes in
Hoewel het tijdens je pauzes verleidelijk is om even niks te doen of juist om gewoon door te werken, is een pauze vooral het ideale moment om afstand te nemen van je werk. Zo kan je toch nog een en ander voor elkaar te krijgen, zonder met je werk bezig te zijn. Er zijn vaak genoeg klusjes om te doen. Denk aan: je werkplek opruimen, de was ophangen, strijken, stofzuigen of boodschappen halen. Dit zijn niet altijd leuke dingen om te doen, maar het houd je wel even van je werk af en het zorgt voor verschillende beweegmomenten! Plan eventueel wat klusjes op vaste momenten in. Let ook bij de klusjes op een ontspanning houding.
5. Doe oefeningen vanachter je bureau
Een rondje (hard)lopen is een ideaal beweegmoment, maar niet altijd even haalbaar. Je kan echter ook genoeg oefeningen doen vanachter je bureau! Zo zijn er genoeg video’s te vinden over het doen van yoga terwijl je op je stoel kan blijven zitten of over andere oefeningen die je vanaf je draaiende bureaustoel kan doen. Er zijn genoeg spullen die je als halter kan gebruiken en waarmee je je armen kan trainen en je kan zelfs je buikspieren staand trainen!
Deze vijf tips geven je inzicht in hoe je jouw beweegmomenten thuis kan creëren inrichten. Want bezuinigen op reistijd hoort niet te betekenen dat je bezuinigt op beweegtijd!