085-0737070 info@lakehouse.nl

Voordelen van een vierdaagse werkweek

door

Hoe trek je personeel aan in een schaarse branche?

De behoefte aan een betere werk-privébalans neemt de laatste tijd steeds meer toe. Ben jij als werkgever bereid om een vierdaagse werkweek aan te bieden aan jouw werknemers voor hetzelfde salaris? Werkdagen kunnen eventueel worden verruimd naar 9 uur in plaats van 8. De voordelen? Deze lees je hieronder.

Hogere productiviteit tijdens vierdaagse werkweek

Er zijn al verschillende onderzoeken geweest naar het effect van een vierdaagse werkweek. In onder andere Scandinavië en Japan wordt er volop geëxperimenteerd door verschillende werkgevers. De reden hiervan, is onder andere de toename van de productiviteit van de werknemers. Deze blijft bij een vierdaagse werkweek namelijk hetzelfde. In sommige gevallen stijgt deze zelfs! Werknemers gaan hun tijd efficiënter indelen als hetzelfde werk in vier dagen gedaan moet worden in plaats van vijf. Zo worden vergaderingen doelmatiger ingericht en duren deze ook minder lang. Daarnaast komen werknemers ook meer met eigen ideeën en inbreng bij een werkweek van vier dagen. Dit komt doordat zij door die extra vrije dag echt tot rust komen. Goede (nacht)rust zorgt er namelijk voor dat je je emoties goed kan verwerken van die dag. Daarnaast onthoud je ook meer van die dag dan wanneer je geen goede (nacht)rust hebt gehad.

Minder ziekteverzuim tijdens werkweek van vier dagen

Een ander bijkomend voordeel van een vierdaagse werkweek, is het verminderde ziekteverzuim. Met drie dagen vrij per week, hebben werknemers meer tijd om zichzelf op te laden. Dit bevordert de balans tussen werk en privé. Naast dat werknemers meer tot rust komen, hebben zij ook meer tijd voor activiteiten waar zij echt blij van worden. Denk bijvoorbeeld aan sporten, vrienden of andere hobby’s waar zij tijdens een vijfdaagse werkweek soms niet aan toe komen of simpelweg geen energie voor hebben. Echter is het wel belangrijk om dit soort activiteiten te blijven doen, omdat dit voor ontspanning zorgt en ook het stress gehalte verminderd.

Ook fysiek zware beroepen hebben baat bij een vierdaagse werkweek. De meeste werknemers gaan maar tot hun veertigste of vijftigste mee, daarna zijn zij lichamelijk ‘op’. Door een extra vrije dag per week aan hen te geven, komen zij en hun lichaam meer tot rust. Werknemers gaan dus langer mee en het ziekteverzuim daalt.

Naast het dalende ziekteverzuim, worden ook afspraken met bijvoorbeeld tandartsen of loodgieters minder vaak onder werktijd gepland. Dit is voor zowel werkgevers als werknemers prettiger. Voor werkgevers daalt hierdoor het ziekteverzuim. Daarnaast kunnen werknemers zich mogelijk opgelaten voelen wanneer hun afspraken uitlopen en dit kan stress veroorzaken. Een extra dag vrij in de week geeft hen meer ruimte voor het maken van dit soort afspraken.

Makkelijker om nieuw personeel te werven

Wanneer je als werkgever aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden te bieden hebt, is het werven van personeel gemakkelijker. Dit kan bijvoorbeeld door flexibele werktijden, het aanbieden van opleidingen en dus een vierdaagse werkweek. Naast de hierboven genoemde voordelen, heeft een vierdaagse werkweek ook als voordeel dat nog relatief weinig werkgevers dit aanbieden in Nederland. Daarnaast kiezen steeds meer werknemers bewust voor een werkweek van 32 uur in plaats van 40. Niet omdat er kinderen op weg zijn, maar voor een betere balans tussen werk en privé. Door als werkgever hierop in te spelen, zal het werven van personeel ook gemakkelijker worden.

 

Voordelen van werkweek van vier dagen

Kunnen wij iets voor je betekenen?

Neem dan contact met ons op!

Bel ons

085-0737070

Waarin wij ons onderscheiden

w

Persoonlijke aanpak

Kennis van de markt

Z

Gegarandeerd een oplossing

Open sollicitatie

Ik ga akkoord met de privacy voorwaarden