085-0737070 info@lakehouse.nl

Dit zijn de trends op de arbeidsmarkt in 2022

door

Werkgevers konden in 2021 al moeilijk aan personeel komen. En als we de voorspellingen van het Centraal Planbureau moeten geloven, neemt de schaarste alleen maar toe. Met name in de ICT, gezondheidszorg, technische beroepen en het onderwijs. We zetten 6 trends op een rij die wij voor 2022 verwachten te zien op de arbeidsmarkt.

1. Salarissen stijgen verder
De salarissen in de cao’s stijgen naar verwachting met 2,2% in 2022. Maar voor veel werkgevers zullen de loonkosten nog veel verder omhoog gaan. Omdat we te maken hebben met een kandidatenmarkt, kunnen kandidaten alles vragen. En dat weten ze maar al te goed. Bereid je hier als werkgever op voor door extra budget vrij te maken. Het salaris is nog steeds een beslissende factor voor kandidaten. Lees verder voor verdere trends op de arbeidsmarkt in 2022.

2. Hybride werken als standaard
Tijdens de coronacrisis heeft iedereen ervaren hoe fijn het is om geen reistijd te hebben. Tegelijkertijd bleek ‘live’ contact met collega’s een groot gemis. De verwachting voor 2022 is dan ook dat hybride werken de nieuwe standaard wordt. Professionals hechten waarde aan flexibiliteit en zoeken naar een betere balans tussen werk en privé. Een combinatie van thuiswerken en op kantoor is de oplossing.

3. Meer waarde aan soft skills
Wij roepen bij Lakehouse al langer dat we niet alleen naar de harde eisen kijken, zoals achtergrond en opleiding, maar ook steeds meer waarde hechten aan soft skills als vaardigheden en persoonlijke kenmerken van een kandidaat. In 2022 wordt dit ook een absolute trend op de arbeidsmarkt. Past iemand echt bij het bedrijf en is hij of zij geschikt te maken voor de functie? Dan kan er al sprake zijn van een match.

4. Snelle wervingsprocessen
Je moet het ijzer smeden als het heet is. Dat geldt ook voor de werving van kandidaten in een overspannen arbeidsmarkt als die waar we nu in zitten. Kandidaten worden continu verleid met nieuwe uitdagingen en kansen. Wervingsprocessen moeten snel zijn en communicatie transparant. Zo voorkom je dat je in een vergevorderd stadium alsnog naast het net vist.

5. Focus op behoud van personeel
Een andere trend die wij in 2022 verwachten te zien is dat werkgevers niet alleen oog hebben voor het werven van nieuw personeel, maar ook steeds meer aandacht besteden aan de bestaande medewerkers. Om uitstroom te voorkomen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat zij tevreden blijven. Werkgevers zullen zich meer gaan verdiepen in hun medewerkers en inspelen op hun behoeften.

6. Om- en bijscholen
Omdat goede kandidaten niet voor het oprapen liggen is het van belang dat werkgevers met een open blik naar de arbeidsmarkt kijken. Je kunt anno 2022 niet verwachten dat er alleen maar goed opgeleide professionals aan je deur kloppen. Daarom zal het steeds gebruikelijker worden dat gemotiveerde mensen een om- of bijscholingstraject aangeboden krijgen, die hen geschikt maakt voor de functie.
Hulp nodig bij het bedenken van oplossingen voor de problemen op de arbeidsmarkt? Ook in 2022 kun je als werkgever weer rekenen op de diensten van Lakehouse. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan met een van onze consultants en ontdek wat wij voor je kunnen betekenen.

Kunnen wij iets voor je betekenen?

Neem dan contact met ons op!

Bel ons

085-0737070

Waarin wij ons onderscheiden

w

Persoonlijke aanpak

Kennis van de markt

Z

Gegarandeerd een oplossing

Open sollicitatie

Ik ga akkoord met de privacy voorwaarden