085-0737070 info@lakehouse.nl

‘Kleine organisatie, grote impact’

De organisatie vernieuwen en verjongen, processen verbeteren door te innoveren én potentie benutten op het gebied van verduurzaming. Als het aan onze ambities ligt, staat R.A. Van Leeuwen Bouwbedrijf in Alphen aan de Rijn een totale vernieuwingsslag te verwachten. “En ik nodig al onze medewerkers uit om daarover mee te denken.”

Wouter Hegeman, Algemeen Directeur R.A. van Leeuwen

‘Kleine organisatie, grote impact’

De organisatie vernieuwen en verjongen, processen verbeteren door te innoveren én potentie benutten op het gebied van verduurzaming. Als het aan onze ambities ligt, staat R.A. Van Leeuwen Bouwbedrijf in Alphen aan de Rijn een totale vernieuwingsslag te verwachten. “En ik nodig al onze medewerkers uit om daarover mee te denken.”

Wouter Hegeman, Algemeen Directeur R.A. van Leeuwen

Interview met Wouter Hegeman

R.A. Van Leeuwen Bouwbedrijf B.V. is het oudste bouwbedrijf van Alphen aan de Rijn. Een gevestigde naam die alles doet op het gebied van verbouwen, renoveren en transformeren in de Randstad. ,,Denk daarbij aan het bouwen van fabrieken, woningen en scholen. Maar ook aan het transformeren van Rijksmonumenten, verbouwen van boerderijen en renoveren van bibliotheken”, somt Wouter op.

‘Elke keer weer een nieuwe uitdaging bij maatwerkprojecten’

“Wij focussen ons op de wat grotere maatwerkopdrachten. Elk project dat wij doen is een ‘one off’, dus geen herhaalbouw. Daardoor heb je als medewerker van R.A. Van Leeuwen veel afwisseling in je werk. Bouw je de ene keer een villa, transformeer je de andere keer een tennisclubhuis. Zo kom je elke keer weer voor nieuwe uitdagingen te staan en kun je jezelf binnen enkele jaren enorm verbreden.”

Het bouwbedrijf is de afgelopen jaren gestopt met bouwprojecten voor de eigen portefeuille en speelt steeds meer in op de behoeftes van de markt. ,,Met onze kennis en vakmanschap helpen we opdrachtgevers om hun bouwwensen te realiseren. We begeleiden ze door het hele proces heen en ontzorgen ze, met als resultaat een kwalitatieve hoogstaande bouw, volgens de nieuwste bouwmethodes.”

‘Schat aan kennis en kunde doorgeven aan nieuw talent’

Om in de toekomst nóg meer kansen te grijpen en de tofste projecten op te kunnen pakken, wil Wouter de organisatie flink laten groeien. Daar ging hij de afgelopen jaren al voortvarend mee van start. ,,We hebben een aantal timmermannen aangenomen, stagiairs, junior projectleiders en engineers en zijn nog steeds druk op zoek naar nieuwe collega’s die als een frisse wind door onze organisatie waaien.”

Verjongen en vernieuwen is belangrijk om bestaansrecht te houden, zo is Wouter van mening. ,,Veel van onze medewerkers zijn al jarenlang in dienst en dat is een goed teken, want dan hebben ze het naar hun zin. Ze kennen elkaar door en door en hebben heel wat voor elkaar over. Maar het is belangrijk om de schat aan kennis en kunde die zij in huis hebben op tijd door te geven aan nieuwe talenten.”

Innoveren en verduurzamen: potentie in de markt benutten

Bovendien ontwikkelt de markt zich in een razend tempo en liggen er nog tig kansen voor het oprapen, stelt hij. Die potentie kan R.A. Van Leeuwen benutten door te innoveren. ,,Denk aan het gebruik van BIM-modellen en een software voor kwaliteitsmanagement. Door processen te digitaliseren en automatiseren, worden we flexibeler en kunnen we de kwaliteit ook op de lange termijn borgen.”

Tekst gaat verder onder de foto

Daarnaast moet de bouw buiten innoveren, gaat Wouter verder. ,,Hoe gaan we om met verduurzaming van de bouwplaats? We scheiden al afval, kopen alleen nog maar duurzame producten in en bieden de opdrachtgever de mogelijkheid om groene energie op te wekken op de bouwplaats. Maar er liggen nog een heleboel kansen onaangeroerd. Daar kunnen en wíllen we graag in uitbreiden.”

Kleine organisatie, grote impact: ‘Meedenken over de toekomst’

Daarbij is de jonge directeur naar eigen zeggen ‘heel benieuwd’ naar de ideeën van zowel nieuwe talenten in de bouw als ervaren vakmensen. ,,Ook dat is volgens mij leuk aan werken in onze organisatie. Met 20 man personeel zijn we vrij klein. Daardoor kun je als medewerker een grote impact hebben. Je krijgt snel veel verantwoordelijkheden en mag altijd meedenken over de toekomst van het bedrijf.”

Wouter omschrijft R.A. Van Leeuwen als een open en platte organisatie, waarbij iedereen bij elkaar naar binnen loopt. ,,Er zijn geen drempels om vragen te stellen en de lijntjes zijn daardoor heel kort. Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheden, maar uiteindelijk doen we het allemaal samen. Daarom sparren we regelmatig met elkaar: ik loop hier tegenaan, zou je dat oplossen? Bouwen is een team effort.”

Borrels, barbecues en bedrijfsuitjes: een hecht team

Om dat teamgevoel te versterken zijn er regelmatig vrijdagmiddagborrels is er elk jaar een kerstborrel, nieuwjaarslunch én een bouwvak barbecue. ,,Daarnaast vind ik het leuk om bedrijfsuitjes te organiseren, zoals een bezoek aan Artis waar we onlangs nog een apenkooi hebben gebouwd. Mijlpalen moet je samen vieren. En als we verder groeien denk ik zelfs aan weekendjes weg met het team.”

Wouter vindt het van groot belang dat R.A. Van Leeuwen een bouwbedrijf is waar mensen met plezier naar hun werk gaan. Omdat ze samenwerken in een hecht team, elke keer iets leuks kunnen neerzetten en de kans krijgen om door te groeien als ze dat willen. ,,Ik wil er in elke discipline wel één of twee mensen bij, maar vindt het daarbij belangrijk om het individu niet uit het oog te verliezen”, aldus Wouter.

‘De sky is the limit bij R.A. Van Leeuwen’

Hij wil iedere medewerker de mogelijkheid bieden om zich verder te ontwikkelen. “Als je bij ons binnenkomt kun je al iets, maar wil je daar waarschijnlijk niet stoppen. Wij faciliteren graag in het bereiken van je ambities. Door bijvoorbeeld cursussen, masters, premasters, hbo-opleidingen te volgen. De sky is the limit, vrijwel alles is mogelijk. Als het maar van toegevoegde waarde is voor zowel jou als ons bedrijf.”

Open sollicitatie

Ik ga akkoord met de privacy voorwaarden