085-0737070 info@lakehouse.nl

Overspannen arbeidsmarkt vraagt om creatieve oplossingen

door

Vergrijzing, onvoldoende instroom en een groeiende economie veroorzaken een overspannen arbeidsmarkt. Dat maakt het in alle sectoren lastig om aan de juiste medewerkers te komen. Maar lastig is niet onmogelijk. Directeur van werving- en selectiebureau Lakehouse, Maarten Schouten, en Associate Partner Tom Coumans delen in dit artikel een aantal slimme oplossingen. 65 jaar na de babyboom is de verwachting dat het aantal pensionado’s in de hele arbeidsmarkt de komende jaren enorm zal groeien. Tegelijkertijd is er sprake van een beperkte instroom van starters in met name technische beroepen. Dat komt onder meer doordat jongeren deze vakgebieden van oudsher minder ‘sexy’ vinden. Tel daarbij op dat de economie in rap tempo groeit – en je hebt een overspannen arbeidsmarkt.

‘Kandidaten zitten in een luxepositie en stellen hoge eisen’

Gevolg daarvan is dat de arbeidsmarkt nu een kandidatenmarkt is geworden. ,,Er zijn meer vacatures dan beschikbare kandidaten. Dus zíj hebben de keuze. Kandidaten reageren vrijwel nooit uit zichzelf, maar zijn gewend om benaderd te worden door headhunters, zoals wij. Ze zitten in een enorme luxepositie en maken daar gretig gebruik van door hoge eisen te stellen aan de arbeidsvoorwaarden”, schetst Maarten de situatie. ,,Salaris wordt steeds belangrijker”, beaamt Tom. ,,Daarnaast vragen kandidaten steeds meer flexibiliteit. Zowel mannen als vrouwen kiezen er vaker voor om geen vijf, maar vier dagen te werken. En ze willen graag hybride werken – deels thuis en deels op kantoor.” Maarten: ,,Kan dat niet? Dan zoeken ze een baan dicht bij huis en willen ze bij wijze van spreken met de elektrische fiets naar hun werk kunnen.”

Kennis en competenties ontwikkelen of invliegen

Het eerste wat je als werkgever kunt doen om nieuwe medewerkers te werven, is inspelen op al die wensen en eisen. ,,Maar de strijd om arbeidsvoorwaarden is misschien ook een strijd die je niet wilt of kunt aangaan”, erkent Tom. ,,Een alternatief is om in je eigen mensen te investeren door middel van scholing en ontwikkeling. Kennis en competenties die er niet zijn, kun je op die manier maken.” Iets anders dat Tom veel ziet gebeuren, met name in de IT en technologie, maar in toenemende mate ook binnen de financiële sector, is de instroom van kennismigranten. ,,Bepaalde branches en bedrijven worden door een structurele schaarste gedwongen niet-Nederlandstaligen in te vliegen. Dat is op zich een prima oplossing, ook voor de bouw. Maar als die trend zich voortzet, betekent dat dat je een andere bedrijfspopulatie gaat krijgen en de voertaal anders wordt.”

Proactieve headhunters met creatieve oplossingen

Zijn alle eerder genoemde geen optie, dan kun je ook een headhunter in de arm nemen. Iemand die proactief op zoek gaat naar de beste kandidaat en creatieve oplossingen aandraagt voor deze krappe arbeidsmarkt. Zo gaan de consultants van Lakehouse niet perse op zoek naar het zogenaamde ‘schaap met de vijf poten’. Maar is het advies soms juist om genoegen te nemen met vier poten en het vijfde zelf te creëren door middel van de juiste begeleiding. ,,Stel je bent op zoek naar een techneut die ook commercieel sterk is – dat is een zeldzame combinatie – dan moet je je dus afvragen: zoek je nou iemand die heel commercieel is en minder kennis heeft van de inhoud? Iemand die deuren kan openen? Of kies je voor de techneut die inhoudelijk alle kennis heeft, maar minder verkoopt? Een sales persoon kun je een stukje techniek meegeven, of koppelen aan een techneut. Dat is soms beter dan een techneut enthousiasmeren voor sales”, legt Maarten uit.

De vijver met kandidaten vergroten

,,Wij geloven er bij Lakehouse in dat we het probleem van schaarste op de arbeidsmarkt deels kunnen ondervangen door kandidaten niet alleen te selecteren op harde skills, zoals opleiding en werkervaring. Maar ook te kijken naar persoonlijke kenmerken en ambities. Iemand die voor 70 procent matcht met het gewenste profiel, kun je verder opleiden en begeleiden tot de persoon die 100 procent matcht”, legt hij uit. Zo vergroot je de vijver met kandidaten waaruit je kunt vissen. Naast ervaren specialisten kijkt Lakehouse ook naar starters op de arbeidsmarkt. ,,Door jong talent op te leiden met een op-maat-gemaakte traineeship, kun je ze klaarstomen voor specialistische functies die lastig in te vullen zijn. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: de werkgever heeft op korte termijn een productieve en kwalitatieve medewerker. De trainee ontwikkelt zich in competenties, vaardigheden en vaktechnische kennis en heeft perspectief op een mooi carrièrepad.”

Lakehouse brengt de markt in beweging

Zo heeft Lakehouse als werving- en selectiebureau een eigen manier gevonden om de markt in beweging te brengen. ,,Wij bedenken creatieve oplossingen, weten de juiste kandidaten te vinden en – belangrijker nog – ze te enthousiasmeren. Onder andere door oprecht en persoonlijk contact. Dat maakt het verschil.”

Zelf ervaren wat wij Lakehouse voor je kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Mail naar info@lakehouse.nl of bel 06-29239077

Kunnen wij iets voor je betekenen?

Neem dan contact met ons op!

Bel ons

085-0737070

Waarin wij ons onderscheiden

w

Persoonlijke aanpak

Kennis van de markt

Z

Gegarandeerd een oplossing

Open sollicitatie

Ik ga akkoord met de privacy voorwaarden