085-0737070 info@lakehouse.nl

BAM Advies & Engineering

Gepubliceerd door:

dev-admin

bam

Interview Jack Weener, BAM Advies & Engineering

BAM Advies & Engineering is een nieuwe collega rijker dankzij Lakehouse

Uitgroeien tot hét kenniscentrum van bouw en vastgoed op het gebied van ontwerp, engineering en alle andere kennisvelden die daarbij horen – zoals duurzaamheid, installaties en houtconstructie. Dat is de ambitie van BAM Advies & Engineering. Lakehouse helpt de organisatie die toonaangevende positie te verkrijgen, door de juiste medewerkers te werven.

‘BAM Advies & Engineering is een multidisciplinair advies- en ingenieursbureau. We adviseren met name onze zusterorganisaties als BAM Wonen, AM en BAM Bouw & Techniek, onder andere op het gebied van duurzaamheid. Onze ambitie is om koploper te worden in duurzaam bouwen. Door continu te zoeken naar slimme oplossingen, te investeren in nieuwe ontwikkelingen als houtbouw en bewust bij te dragen aan de energietransitie.’

Dat zegt manager duurzaamheid en installaties bij BAM Advies & Engineering, Jack Weener. ‘We doen allerlei projecten. Van wonen tot utilitaire bouw, zoals ziekenhuizen, laboratoria, onderwijsgebouwen, kantoren en theaters. Stuk voor stuk hartstikke gave projecten, waar we als ingenieurs echt heel dicht op zitten en in alles fases bij betrokken zijn. Van het eerste ontwerp tot het beheer en onderhoud’, gaat hij verder.

‘Op zoek naar goede mensen met een hart voor de techniek’

Aan het enthousiasme van Jack zal het niet liggen, maar geschikt personeel vinden blijkt een uitdaging. ‘We zoeken echt goede mensen, die een hart voor de techniek hebben en het daarnaast óók leuk vinden om dit soort complexe projecten uit te voeren. Met name engineers, die ook in staat zijn om een team aan te sturen. En installatieadviseurs die proactief meedenken over hoe iets slimmer, energiezuiniger en circulair kan.’

Jack voegt daaraan toe dat het aanbod op de arbeidsmarkt schaars is. ‘Iedere aannemer en elk adviesbureau is op zoek naar goede engineers. We vissen allemaal in dezelfde vijver en er is steeds minder aanwas van net-afgestudeerden. Bovendien zijn installatiemensen over het algemeen honkvast en niet zo snel geneigd om over te stappen’, legt hij uit. En dat is precies de reden dat Jack een proactief werving- en selectiebureau in de arm heeft genomen.

Lakehouse werft een nieuwe adviseur duurzame installaties

Samen met BAM Recruitment kwam hij na een korte zoektocht bij Lakehouse terecht. Daar zette Jack om te beginnen zes vacatures uit: één voor engineer, lead engineer, teamleider en adviseur duurzame installaties. Die laatste voor zowel werktuigbouwkunde als voor elektrotechniek. Daarvoor is onder meer senior recruiter Maarten Schouten druk gaan werven.

De samenwerking bevalt Jack tot nu toe goed. ‘De recruiters zitten er echt bovenop, communiceren goed en zijn heel gedreven. Ik heb het gevoel dat ze serieus met mijn vraag aan de slag zijn. En dat blijkt ook wel, want ze hebben nu in ieder geval bij eentje al beet. Deze maand is er een nieuwe adviseur duurzame installaties aan de slag gegaan’, vertelt de manager van de gelijknamige afdeling bij BAM Advies & Engineering.

Geen halleluja-verhalen, maar eerlijke communicatie

‘Dat lijkt misschien mager, maar ik wéét hoe moeilijk deze zoekvraag is. Anders had ik ‘m ook niet uitgezet bij een extern bureau. Dan hadden we het zelf wel geregeld’, zet Jack de vangst in perspectief. Bovendien is hij zeer te spreken over het wervingstraject. ‘Het helpt mij enorm dat Lakehouse de voorselectie voor mij doet. Maarten spreekt de kandidaten aan de voorkant al, screent ze en legt ze dan voor aan mij.’

Ook fijn vindt Jack dat Lakehouse de zaken niet mooier voordoet dan ze zijn. ‘Bij andere bureaus zeiden ze wel eens ‘nou, ik heb me toch een fantastische kandidaat’. Dan gingen we in gesprek en kwam die persoon totaal niet overeen met het beeld dat voor mij was geschetst. Daar heb ik niets aan. Maarten is eerlijk en laat de halleluja-verhalen achterwege. Zo weet ik beter waar ik aan toe ben.’

Match met het team: een goed gevoel voor humor

Na de voorgesprekken, verzorgt Maarten een briefing voor Jack om zich voor te bereiden op de laatste gespreksrondes. ‘Ik wil die laatste twee rondes het liefste met mijn eigen team doen, zonder de recruiters erbij. Omdat ik een eigen oordeel wil vormen en daarbij uit wil gaan van mijn eigen gevoel. Dankzij Maarten kom ik goed beslagen ten ijs. Bij Jarco, de kandidaat die het uiteindelijk geworden is, denk ik meteen: yes, hier heb ik een goed gevoel bij.’

Met name de match met het team, ziet de manager duurzame installaties direct. ‘Ik zoek mensen met een goed gevoel voor humor. Ik wil echt graag mensen die een integraal onderdeel willen zijn van het team, die ook eens af en toe een biertje met elkaar willen drinken buiten werk om. Maar waar we bovenal samen mee kunnen lachen en zaken kunnen relativeren. Soms gaan dingen goed, soms gaan dingen fout. Dat is nou eenmaal zo’, omschrijft hij.

Innovaties op papier én in de praktijk

Voor Jarco, de nieuwe medewerker, geldt dat ook. Bovendien wil hij graag werken aan complexe projecten in een grote organisatie, waarin hij zich verder kan ontwikkelen. En als het aan Jack ligt, zal hij die kans zeker krijgen. Sterker nog: hij nodigt nieuwe personeel direct uit om mee te denken over slimme ideeën voor de toekomst. ‘En bij ons bedenken we innovaties niet alleen op papier. De kans dat we ze echt gaan realiseren is groot’, verzekert hij.

Als voorbeeld noemt hij de ontwikkelingen op het gebied van houtconstructies. ‘We willen meer hout toepassen in plaats van beton. Omdat hout minder CO2 uitstoot, we het circulair kunnen gebruiken én het ons kan helpen om sneller te bouwen. In een innovatie als deze willen we voorop lopen. Daarom zetten we direct een kenniscentrum hout op en daar mogen ook installatiemensen, zoals Jarco actief in participeren’, zo zegt Jack.

Ook een bijdrage leveren aan de ambities van BAM Advies & Engineering op het gebied van duurzaamheid? Bekijk de openstaande vacatures hier.

 

 

Kunnen wij iets voor je betekenen?

Neem dan contact met ons op!

Bel ons

085-0737070

Waarin wij ons onderscheiden

w

Persoonlijke aanpak

Kennis van de markt

Z

Gegarandeerd een oplossing

Open sollicitatie

Ik ga akkoord met de privacy voorwaarden