085-0737070 info@lakehouse.nl

Geïndustrialiseerde woningen vragen om nieuwe expertises bij Heijmans

door

Huizen die als een bouwpakket uit de fabriek rollen en binnen één dag in elkaar worden gezet. Het is een van de belangrijke innovaties waar Heijmans de komende jaren op inzet. En daarvoor heeft het bouwbedrijf nieuwe expertises nodig. Lakehouse helpt ze daarbij door de juiste mensen te werven op het gebied van industrialisering en digitalisering.

Heijmans is een beursgenoteerde onderneming die activiteiten in vastgoed, bouw & techniek en infra combineert. Samen met bewoners, bedrijven en overheden bouwt het bedrijf al honderd jaar aan de ruimtelijke contouren van morgen. Ook vandaag de dag is Heijmans een toonaangevende partij die een leidende rol speelt in de verduurzaming van de leefomgeving.

“Dat doen we niet alleen omdat de markt ernaar vraagt, maar vooral omdat we er zelf in geloven”, vertelt Jasper van der Heijden, Directeur HR Bouw & Techniek & Vastgoed bij Heijmans. “We hebben sinds kort een eigen fabriek waar we geïndustrialiseerde woningen gaan produceren. We maken er 2D-elementen zoals wanden, vloeren en dakdelen. Maar ook 3D-elementen, zoals een trap, badkamer en compleet toilet. Vanaf medio 2023 komen de woningen als een bouwpakket zo uit de fabriek gerold.”

Van projectdenkers naar procesdenkers

Alle elementen passen in drie vrachtwagens, die naar het bouwkavel rijden om door de monteurs en installateurs binnen één dag in elkaar gezet te worden tot een huis. “We zijn nu volop bezig met enkele pilotprojecten, zodat we daarvan kunnen leren en straks de kleine foutjes eruit gehaald hebben, voordat we echt van start gaan. Het is ontzettend leuk om zo met verduurzaming, circulariteit, digitalisering en industrialisering bezig te zijn. En om onze mensen met dergelijke initiatieven de ruimte te geven om ondernemerschap te tonen.”

Maar zulke ontwikkelingen vragen ook om andere expertises dan Heijmans al in house had met de vele timmerlieden, uitvoerders en projectleiders. ,,We hebben voor deze veranderingen veel meer procesdenkers nodig, die weten hoe je een proces kunt optimaliseren. Daarnaast is digitalisering van toenemend belang. Je wilt eigenlijk dat een klant met een paar klikken op de knop een woning kan bestellen met opties als dakkapellen, uitbouwen, specifieke locaties voor stopcontacten en dat configureren in de fabriek.”

Maarten is heel transparant in zijn werk. Hij doorgrondt de kandidaat verder dan veel andere partijen. Zelfs als ik hele lastige vragen stel, heeft hij altijd een antwoord. Daardoor weet ik aan de voorkant al wie ik aan tafel krijg en dat is heel waardevol.

‘Enorme krapte op de arbeidsmarkt’

Die expertise in huis halen is een van de grootste uitdagingen van het moment, aldus Jasper die het zelfs een ‘bedreiging’ noemt. “Er is een mega krapte in de markt. De vergrijzing neemt steeds verder toe en er is al jarenlang een terugloop als het gaat om de instroom van starters. Bovendien zijn de young professionals van nu een heel lastige groep om aan je te binden. Ze hebben enorm veel behoefte aan afwisseling en willen in een hoog tempo door. Dat kunnen ze ook doen, omdat ze door de krapte langs alle kanten worden benaderd.”

Vanwege die uitdagingen, en omdat Jasper gelooft dat je de expertise van andere partijen op de markt moet benutten, heeft hij werving- en selectiebureau Lakehouse aangehaakt om aan goed en geschikt personeel te komen. “We begonnen meteen met een van de moeilijkste vacatures: Programmadirecteur Digitalisering. Een functie die tot dan toe nog niet bestond en waarbij we dus ook geen idee hadden wat we precies zochten. Die zoektocht zijn we samen met Lakehouse aangegaan.”

‘Lakehouse is geen cv-schuiver maar een partner’

Jasper van der Heijden Heijmans

“Het profiel kreeg gedurende het traject steeds meer vorm en uiteindelijk heeft Maarten (Schouten, senior consultant en directeur van Lakehouse, red.) drie topkandidaten gevonden, van wie één het is geworden. Een dame, waar we heel blij mee zijn. Ze kwam in een bedrijf terecht met een cultuur waar mensen niet zomaar in praatjes geloven, maar eerst willen zien wat je kunt. En die waardering heeft ze al heel snel gekregen, dus daarin hebben we echt een goede match te pakken”, vertelt de HR-directeur tevreden.

Volgens Jasper is dat ook het verschil tussen een partner, zoals Lakehouse, en een cv-schuiver, zoals hij veel andere recruitmentbureaus heeft gezien. “Je hebt echt iemand nodig die in staat is om goede gesprekken te voeren, goede vragen te stellen, iemand die op ons niveau kan schakelen en ons op scherp kan zetten. Iemand die de tijd neemt om jou als organisatie te leren kennen en daardoor ook kwaliteit kan leveren. Andere bureaus gaan vaak meer voor kwantiteit en leveren minder goede kandidaten. Dat levert irritatie op en is zonde van de tijd.”

Eerlijke adviezen: ‘Daar kan ik iets mee’

Bij Lakehouse kan hij naar eigen zeggen rekenen op eerlijke adviezen. “Maarten is heel transparant in zijn werk. Hij doorgrondt de kandidaat verder dan veel andere partijen. Zelfs als ik hele lastige vragen stel, heeft hij altijd een antwoord. Daardoor weet ik aan de voorkant al wie ik aan tafel krijg en dat is heel waardevol. Maar ook andersom: als ik iets bij Lakehouse wil wegleggen en dat een onmogelijke opgave is, dan hoor ik het ook. Die eerlijkheid, daar kan ik iets mee.”

Lees meer over deze beursgenoteerde onderneming die activiteiten in vastgoed, bouw & techniek en infra combineert.

Kunnen wij iets voor je betekenen?

Neem dan contact met ons op!

Bel ons

085-0737070

Waarin wij ons onderscheiden

w

Persoonlijke aanpak

Kennis van de markt

Z

Gegarandeerd een oplossing

Open sollicitatie

Ik ga akkoord met de privacy voorwaarden